Wyposazenie sklepu na stacji paliw

program e novaenova365 | Systemy ERP | POLKAS

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz wyposażenia są obowiązujące w markecie z wynikami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje mnóstwo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w interesie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z narzędziami mrożącymi, w których skrywa się mięso – wśród nich dokłada się witryny, zamrażarki, wyspy bądź same szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie wyłącznie w magazynie, lecz też w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Wydaje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna jest też lada ekspediencka, na której kręci się i ładuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest stanowienie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w biznesie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać dość wielki i pewny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy również użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do krojenia mięsa, i nie warto na nich dbać. Z zmianie dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic przygotowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto niezbędne jest urządzenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na życzenie klienta. Natomiast nie stanowi wtedy niezbędny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna jest i kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne istnieje i zainstalowanie klimatyzacji, która pożądana stanowi w zachowaniu optymalnej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Duże jest i oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin uważających się na wystaw.