Szatkowanie kapusty proste jak nigdy

Jest wiele potraw z kapusty, które uwielbiamy i które wymagają jej uprzedniego pokrojenia na cienkie, drobne paski. Już choćby przygotowanie kapusty kiszonej na zimę wymaga poszatkowania dużych ilości liści kapusty – a jak bardzo jest to męczące przy pomocy zwykłego noża, nie trzeba mówić nikomu, kto miał z tym kiedykolwiek do czynienia. Na szczęście w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego jest wiele urządzeń, które znacząco pomagają nam w usprawnieniu takich typowo domowych, kuchennych czynności, które wykonuje się w każdym domu.


Bigos, czy pierogi z kapustą albo kapuśniak wymagają użycia kapusty kiszonej pokrojonej w cieniutkie paseczki. Rzecz jasna, możemy kupić w sklepie gotową, już pokrojoną kapustę, jednak wiele osób preferuje samodzielne przygotowanie kapusty kiszonej, bo na przykład mają ogród, w którym hoduje się to warzywo. Takim osobom na pewno przyda się szatkownica do kapusty elektryczna. Nic nie zastąpi jej w codziennym użytkowaniu. Zatem jeśli lubimy potrawy z kapusty, to jak najbardziej powinniśmy pokusić się o samodzielne przygotowanie takiej kiszonki, co da nam nie tylko satysfakcję z jej przygotowania, ale przede wszystkim smaczny, idealnie doprawiony składnik wielu uwielbianych przez nas potraw.

Zachęca się do samodzielnego przygotowania przetworów, jednak w przypadku kapusty oznacza to konieczność uprzedniego pokrojenia jej na mniejsze kawałki, wycięcia głąba i siekania kapusty – za pomocą noża ta czynność jest męcząca fizycznie, i sprawi, że zniechęcimy się całkowicie do robienia przetworów z kapusty, czy smacznych i pełnych witamin surówek. A to byłoby niezbyt dobre dla naszego zdrowia! Kupno elektrycznej szatkownicy do kapusty to koszt około 2-3 tysięcy złotych, zatem dość sporo jak na potrzeby niewielkiego gospodarstwa domowego, jednak w przypadku przedsiębiorstwa garmażeryjnego lub zakładów zbiorowego żywienia, jest to niezbędna inwestycja. Z pewnością zwróci się ona w postaci zysków ze sprzedaży pysznych surówek lub staropolskiego, robionego od podstaw bigosu, który uwielbia chyba każdy, kto kiedykolwiek w życiu miał okazję go spróbować.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl