Sprawozdanie z pracy zespolu klas 1 3

Technologia obowiązująca w gastronomii, również jak w jakiejkolwiek innej dziedzinie, stale się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Mówi to najbardziej punktów gastronomicznych mających niewiele klientów, a co za tym idzie - największe ruchy. W sezonie, w jakim zatrudniona w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Widać toż istnieć reorganizacja samego procesu lub zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas oczekiwania na zamówienie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Działalność w gastronomii nie ma dobrej ocenie wśród osób, które zajmowały rację jej spróbować, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem nieźle się w niej osiągają. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi dających mi dania nie mają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze znaną marką i że potrafię zawierać na to, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że że nie wszystkich restauracji to wynika. Byłem wtedy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze zbolałą miną. Ten składnik - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z ostatniego czasu szerokim łukiem. Aby usprawnić działanie naszej restauracji warto prowadzić z pracownikami. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest obowiązkowa - warto na serio rozważyć jej kup. Poniesione w stosunku z ostatnim wydatki prawdopodobnie oddadzą się znacznie mocno.