Pakowanie prozniowe zywnosci zalety

Pakowanie próżniowe liczy na końcu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które kierują jej szkodzenie. Są do tego instytucje do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego typu są stosowane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak także przez gospodarstwa domowe.

http://erp.polkas.pl/comarch-erp-altum/

Na rynku jest kilka rodzajów pakowarek próżniowych, jakie stanowią inne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są dostosowane do pakowania dużych grup żywności. Do ostatniego standardu urządzeń, stosuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na daniu opakowanego materiału do mieszkania maszyny, gdzie tworzona jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, zakłada się samoczynnie. Pakowarki komorowe to opcje zakup, cena może powstawać nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na niski koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w użyciu oraz niezwykle przyjemne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów przeznaczone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek dane są worki tzw. moletowane. Są one istotniejsze niż woreczki PA/PE, ale służą do pakowania niewielkich partii żywności i kup wyposażenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, trwają w postaci rękawa, więc można pakować w nie produkty o dziwacznych kształtach. Proces pakowania stanowi wysoce prosty, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, daniu produktu, po czym jest zgrzanie innej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Sklepy spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są oddane do próżniowego pakowania materiałów na tackach. Istnieje wówczas idealne podejście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma ważny wpływ na sprzedaż. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż pozwolą na to typowe metody.