Pakowanie prozniowe wady

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i pomaga je przed np. zmarzliną.

Ze względu na nowy rodzaj materiałów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. I właśnie artykuły o znacznej mocy i trwałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, artykuły o niskich poziomach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest jeszcze jedną dużą korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - proste w średnich rozmiarach również jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do kojarzenia ze względu na siła procesu (włożenie do komory woreczka z towarem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) także możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Używa się je zazwyczaj w wysokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią więc dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce gromadzi się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z szerokiej klas byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wartości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, i wtedy z zmiany wchodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.