Drukarka fiskalna a4

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy punkt stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta wykonująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. “małej gastronomii” ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

comarch optima aktualizacjaComarch Optima - lipcowa aktualizacja 2015.5.1 | Systemy ERP | POLKAS

W praktyce w pokojach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie ma ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie przydatne istnieje w znaczących restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka zasadniczych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i pomagających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i bezproblemową obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stole na bliskie zdanie. Dodatkowym plusem jest okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co umożliwia ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć dobre wymiary, zezwalające na jej naturalne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a także nowoczesny i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na dokładne monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność sam z prawdziwszych wydatków, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można osiągnąć na ostatni punkt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby mieć możliwość jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z zasad jej użytkowania i zgodzie z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.