Chcesz zostac szefem kuchni

Gotowanie wymaga sporych zdolności manualnych, wiedzy na temat składników oraz wyrafinowanego zmysłu smaku.

Zawodowy kucharz bez zestawu profesjonalnych i ostrych noży nie jest w stanie pokazać 100 % swoich możliwości. Mało tego – do krojenia żywności kucharz używa co najmniej 10 rodzajów. Wśród z nich znajdziemy między innymi noże z wąskim ostrzem, noże z szerokim ostrzem, noże do filetowania, noże do ryb, noże do ostryg, obieraki do ziemniaków czy noże do dekoracji.

Szczególnie w kuchni chińskiej krojenie żywności ma ogromne znaczenie. Potrawy w kuchni chińskiej z reguły powstają szybko – najpierw krojenie a potem szybkie przesmażenie w woku to stały rytuał chińskiego gotowania. Krojenie składników jest tam na porządku dziennym, dlatego dużą popularnością cieszy się krajalnica ma-ga 612p.

Ostre noże to z jednej strony konieczność, bo ułatwiają codzienną pracę w kuchni. Z drugiej strony wymagają od kucharza niesamowitych zdolności manualnych, bo łatwo nabawić się kontuzji.

Dlatego też zawodowi kucharze zalecają wszystkim amatorom gotowania stosowanie się do kilku kluczowych zasad. Po pierwsze należy unikać krojenia bez stabilnej i ciężkiej deski do krojenia. Unieruchomiona deska do krojenia uniemożliwi nagłe przesunięcie noża w kierunku dłoni.

Nadto zaleca się by podczas krojenia końcówka noża zawsze znajdowała się na desce do krojenia. Nóż należy trzymać nie za mocno, a krojenie powinno odbywać się miarowo i rytmicznie.

Zawodowi kucharze zalecają również naukę trzymania żywności przeznaczonej do krojenia. Sam Gordon Ramsay radzi, by drobne warzywa i owoce podczas krojenia przytrzymywać co najmniej trzema palcami. Trzy palce przytrzymujące żywność muszą utworzyć bezpieczny trójkąt.

Szefowie kuchni to również świetni gospodarze. Muszą odpowiednio obchodzić się ze składnikami tak by nie marnować żadnej jadalnej części produktów.